Sylvegård inför kvalserien: "Känner extra för dem"

Det börjar närma sig nu, kvalserien. Klart att vi tog ett längre snack med VH-tränaren Hampus Sylvegård innan. Plats: ett fik i centrala Vimmerby. Sylvegårds meny: en kopp kaffe och en chokladboll. Min: kaffe och en vetebulle. Gott snack i en timme och också gott för våra smaklökar.

Hampus Sylvegård ser fram emot kvalserien med VH.

Hampus Sylvegård ser fram emot kvalserien med VH.

Foto: Arkiv

Ishockey2024-03-28 19:00

Ska vi sitta inomhus, i det här fina vädret? Absolut inte. Vi satte oss ute, vilket vi var ensamma om bland cafébesökarna. Och självklart hade VH-tränaren dagen till ära plockat fram solbrillorna när nu våren kommer stormande på bred front.

undefined
Hampus Sylvegård följer sina bröders framfart i Växjö.

För ovanlighetens skull var det träningsfritt den här eftermiddagen. Tankarna kring hockeyn vibrerar ändå på högvarv i Sylvegårds huvud. Det blir ju så när kvalseriepremiären bara är någon dag borta – och med all hockey i övrigt som pågår just nu. Där bland annat storebröderna Emil och Marcus har huvudroller i svenska mästarna Växjö, som fixade semifinalbiljetten efter en imponerade matchserie mot Luleå.

Det är mycket Norrland nu för Malmö-pågen Hampus Sylvegård.

Fredag morgon bär det av till de norra delarna av vårt avlånga land. På lördag premiär mot Piteå. På måndag: Hudiksvall.

– Det ska bli otroligt roligt och vi kommer in i kvalserien med gott självförtroende.

undefined
Hampus Sylvegård VH

Vägen in i den så hett efterlängtade kvalserien säkrades via klockrena 3–0 i matcher mot Troja. När allt var klart tog känslorna över. Glädjen var total – även för Hampus.

– Jag var oerhört glad och stolt när jag satt i bussen på väg hem från Ljungby, framför allt för grabbarnas skull. Titta bara på Vimmerbykillar som "Jagge" (Jakob Karlsson), Anton Carlsson och Pelle Ström som har jobbat så hårt för det här och så länge. Man känner extra för dem i det här läget.

Men...de varma, starka känslorna höll inte i sig så länge för Sylvegård, trots allt.

– Nä, tyvärr. Jag är för dålig på att njuta. Redan dagen efter Trojamatchen började jag fokusera på kvalserien. Vilka vi skulle få möta och vad vi kan göra för att förbättra oss ytterligare ett snäpp.

I nästa andetag säger han att han tror att VH har en växel till i kvalserien, eller alla fall en halv växel till.

I så fall kan det räcka långt, mycket långt till och med.

– Visst är vi nöjda med att ha nått hit, men vi vill mer än så. Jag tycker att vi har en bra chans i kvalserien. Allting vi gör nu handlar om att försöka få ut maxprestationer av laget och av varje spelare. Det går inte att blicka för långt fram, utan ta det match för match, vilket kan låta tråkigt men det är så det är.

Allt tar sin början i Piteå på lördag, i Isstadion LF Arena.

Det är en historisk match som väntar för honom och Vimmerby Hockey. Aldrig tidigare har klubben nått så här långt. 27-åringen har såklart en stor del i framgången, men Hampus väljer att tona ner sin egen roll och betydelse. Istället väljer han att lyfta fram spelarna och teamet runt laget, materialarna, sportchefen och övriga ledare.

undefined
Vimmerby Hockeys tränare Hampus Sylvegård.

Faktum kvarstår. Försöken har varit många, det har varit nära, men ingen tränare i VH har före honom lyckats lotsa laget till kvalserien.

Av med solglasögonen.

Nu riktas hans blickar mot Piteå och allt som väntar.

Har du bra koll på dem?

– Ganska bra, inte hundra, men bra. Det är lite mer videokoll som väntar och så ska jag utnyttja mina kontakter däruppe efter mina år som tränare i Vännäs. Jag förväntar mig att det kommer att bli tufft och en jämn match, precis som mot alla andra lag.

Vimmerbys sportchef Pelle Johansson tyckte att det var närmast en perfekt öppning att inleda kvalserien mot Piteå och Hudiksvall. Hampus Sylvegård är inne på samma spår.

– Det är bra. Efter den här trippen får vi resterande bortamatcher på närmare håll. Dessutom är den här långa resan ett sätt för oss att få ännu mer tid tillsammans. På sätt och vis blir det enklare för oss tränare. Det kommer att finnas mer tid till att diskutera och ge feedback till spelarna och även ha mer lagmöten.

Han beskriver möjligheten som getts i kvalserien som en ynnest. Något utöver det vanliga och som otroligt inspirerande. Enda alternativet är att allt tagit slut förra veckan. Inga mer matcher, ingen nerv, ingen hockey. Tack och hej.

– Det är tacksamt att vi får spela tio matcher till den här säsongen. Det är bara sex av 40 lag i Hockeyettan som får göra det. Och för mig är den här tiden den bästa på året, säger han samtidigt som han spricker upp i ett leende.

Förklaringen är lika enkel som självklar för "hockeynörden" Hampus Sylvegård...

– Det är slutspelshockey och mycket som står på spel hela tiden, inte bara för oss utan även i SHL och Allsvenskan.

Spelet kan börja. Den långa väntan mot just det här målet för klubben är över. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!