Beslut inom en vecka efter kaosmatchen: "Besked snart"

Snart tas beslut om utfallet av den avbrutna kaosmatchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF. "Det kommer ett besked senast inom en vecka", sÀger Mats Larlind pÄ SmÄlands Fotbollförbund.

Tenhults spelare lÀmnade planen pÄ Arena Ceos efter den uppmÀrksammande hÀndelsen. Nu ligger frÄgan fortfarande pÄ förbundets bord.

Tenhults spelare lÀmnade planen pÄ Arena Ceos efter den uppmÀrksammande hÀndelsen. Nu ligger frÄgan fortfarande pÄ förbundets bord.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2022-06-01 16:09

Ni som hĂ€ngt med vet vad som hĂ€nde 21 maj. Vi tar Ă€ndĂ„ en kort tillbakablick. I mitten av den första halvleken stannade spelet upp. Tenhultsspelaren Angelo Deumaga var rejĂ€lt upprörd, lĂ€mnade planen under uppmĂ€rksammade former efter en ordvĂ€xling med en VIF-spelare som enligt Deumaga ska ha sagt nĂ„got rasistiskt. Matchen avbröts, Ă„terupptogs för en kort stund, för att sedan avbrytas helt dĂ„ gĂ€sterna vĂ€grade spela vidare. Ord stod mot ord. 

Under onsdagen hade disciplinnĂ€mnden i SmFF ett möte, dĂ€r Ă€ven tĂ€vlingskommittĂ©n och styrelsen var med, vilket Ă€r ovanligt. 

Vad kom ni fram till?

– Det Ă€r inget beslut taget, utan frĂ„gan bordlades. DisciplinnĂ€mnden ville ha mer pĂ„ fötterna eftersom det Ă€r en mycket ovanlig hĂ€ndelse. Under mina 16 Ă„r pĂ„ förbundet har jag aldrig tidigare var med om att en match avbrutits pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, sĂ€ger Mats Larlind. 

Vad hÀnder nu?

– Det kommer att hĂ€mtas in mer information, bland annat ska Svenska Fotbollförbundet kontaktas om det finns nĂ„got liknande Ă€rende som de kĂ€nner till. 

Enligt Larlind finns det mĂ„nga olika varianter pĂ„ hur utfallet kommer att bli. De tvĂ„ troligaste Ă€r att nĂ„got av lagen tilldöms segern eller att matchen Ă„terupptas.  

Hur viktigt Àr det att det fattas ett snabbt beslut?

– Det Ă€r viktigt för bĂ„da parter. För tĂ€vlingens skull vill vi fĂ„ ett resultat sĂ„ snabbt som möjligt. Det Ă€r inte enkelt, dĂ„ ingen har hört nĂ„got utöver de tvĂ„ inblandade spelarna. 

Hur lÀnge kan det dröja innan besked kommer?

– Senast inom en vecka, dĂ„ disciplinnĂ€mnden har sitt nĂ€sta möte. Men det Ă€r inte omöjligt att det kommer ett besked tidigare Ă€n sĂ„. 

Kan beslutet överklagas?

– Ja. Jag skulle inte heller bli helt överraskad om sĂ„ sker. Om det blir sĂ„ gĂ„r Ă€rendet vidare till nĂ€sta instans, som Ă€r vĂ„r styrelse pĂ„ SmĂ„lands FF. Och efter det Ă€r sista instansen disciplinnĂ€mnden pĂ„ Svenska Fotbollförbundet. 

I en intervju SR P4 Jönköping sa Angelo Deumaga sÄ hÀr:

– Jag bara sprang ut frĂ„n planen. Jag kunde inte spela vidare. Jag var sĂ„ arg.

NÀr Sporten pratade med VIF-spelaren i frÄga gav han sin version.

– Jag sa "Piece of shit" till honom och gick dĂ€rifrĂ„n. DĂ„ blev han arg och sa att jag var rasist. Det blir liksom fel för mig, dĂ„ jag sjĂ€lv har invandrarbakgrund. Han kan ha missuppfattat vad jag sa. Det fĂ„r mig att se dum ut och jag tycker det Ă€r svinjobbigt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!