Filip Hjelmland prisades för succéÄret: "Toklurad"

Dubbla guld och en stark individuell utveckling sĂ€songen 2023. Filip Hjelmland fick i dagarna motta priset som Årets sportkomet. "JĂ€tteroligt, det trodde jag inte", sĂ€ger Dackeföraren.

Filip Hjelmland hade ett lyckat Ă„r.

Filip Hjelmland hade ett lyckat Ă„r.

Foto: Arkiv

Sport2024-02-16 14:00

NĂ€r vi nĂ„r Mariannelundssonen Filip Hjelmland under fredagsförmiddagen sitter han vid datorn och utför administrativa uppgifter, ocksĂ„ en del i vardagen för en elitförare i Speedway. 

För nĂ„gra dagar sedan prisades han dĂ€remot för sina prestationer pĂ„ banan. 2023 blev en lyckad sĂ€song för 25-Ă„ringen. Han vann SM-guld med Dackarna i högstaligan och dessutom guld med Njudungarna i Allsvenskan. För det har han blivit belönad med utmĂ€rkelsen Årets sportkomet 2023 av P4 Kalmar.

– Det var en vĂ€ldigt lyckad helhet förra Ă„ret, och det hĂ€r ger mig mer "push" och extra energi framĂ„t. JĂ€tteroligt, det trodde jag inte, sĂ€ger Hjelmland, som blev överraskad i hemmet av radions utsĂ€nda: 

– Jag skulle inte varit hemma egentligen. Men det skulle visst komma ett paket som ingen annan kunde vara hemma för att ta emot. Det kom inte ett paket, det var nĂ„got annat istĂ€llet, haha. Jag blev toklurad.

Vad var det som gjorde att förra Äret blev sÄ bra?

– Jag har mognat i körningen och utvecklat mig bĂ„de pĂ„ banan och kroppsligt, och jag har dĂ€rför kunnat utnyttja farten pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt. Helheten överlag var lyckad. Jag satsade rejĂ€lt och det gav utdelning. 

Och hur ser livet ut för en speedwayförare nu, sÄhÀr i mitten av februari?

– Nu Ă€r det sista rycket med trĂ€ningen. SĂ€songen i Polen drar igĂ„ng i april och jag ska ned i början av mars pĂ„ ett "training camp" för att se om man hĂ„ller mĂ„ttet, fysiskt och pĂ„ hojen. Sen drar ligan i Sverige igĂ„ng i maj, sĂ„ det ska bli kul.

Börjar abstinensen efter körning bli stor?

– Jo, verkligen. Nu Ă€r det mycket i verkstaden, fĂ„ ihop de sista bitarna och kĂ€nna och klĂ€mma pĂ„ grejerna, se till att allt fungerar. Det börjar klia i fingrarna.

Vad Àr mÄlet för 2024?

– Att fortsĂ€tta vara stabil och ha en högre lĂ€gstanivĂ„, det Ă€r det hela sporten bygger pĂ„. Sen gĂ€ller det att vara skadefri ocksĂ„. Med mer Ă„r pĂ„ nacken sĂ„ lĂ€r man sig mer saker. Det hĂ€nder sĂ„ mycket och jag hoppas bygga vidare pĂ„ det steg jag tagit, bli mer noggrann med detaljer och förhoppningsvis fĂ„ Ă€nnu bĂ€ttre resultat i slutĂ€ndan.

Hjelmland kan Ă€ven se fram emot landslagsuppdrag i maj, nĂ€r det vankas EM-kval. 

– Jag Ă€r en av fem förare som blivit nominerad. Det Ă€r första gĂ„ngen jag fĂ„r EM-kvala. SĂ„ det Ă€r skarpt lĂ€ge med en gĂ„ng nu nĂ€r sĂ€songen ska dra igĂ„ng. Det blir en fullspĂ€ckad vĂ„r. Men det Ă€r bara att starta hĂ„rt och gasa pĂ„ efter det, avslutar Hjelmland.

Filip Hjelmland var med och tog SM-guld med Dackarna 2023.
Filip Hjelmland var med och tog SM-guld med Dackarna 2023.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om