Hittar ingen köpare: nu går en 80-årig epok i graven

Systrarna Fransson hittar ingen köpare till pappa Kigges järnaffär. Så nu går en 80-årig epok i graven. "Det inte Kigge hade, var inte lönt att söka någon annanstans".

Garanterat 40 000 kanske så många som 50 000 artiklar finns i Nya Järnboden, som Lina och Sara Fransson nu avvecklar i brist på efterträdare. "Klart det känns tråkigt och vi uppfattar på kunderna att det känns sorgligt för många".

Garanterat 40 000 kanske så många som 50 000 artiklar finns i Nya Järnboden, som Lina och Sara Fransson nu avvecklar i brist på efterträdare. "Klart det känns tråkigt och vi uppfattar på kunderna att det känns sorgligt för många".

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-10-24 20:00

Det och mycket annat hedersamt sa Jan-Olof Svensson i det tal han inledde dagen med, när Nya Järnbodens utförsäljning påbörjades på lördagen.

Det var lång kö redan innan klockan var slagen.

– Nog hade folk sagt att det skulle komma mycket folk, men vi hade aldrig trott det skulle bli så här många, det är jämt lite kaosartat, säger Lina Fransson, som ärvde butiken tillsammans med systern Sara när deras pappa gick bort i december.

undefined
Göran Johansson tycker utvecklingen är tråkig. "Jag kommer sakna skylten Nya järnboden, den är något man verkligen förknippar med Virserum", sa han.

Sedan tidig vår har de sökt någon som vill ta över. Och även haft en del intressenter, men av olika anledningar har ingen valt att fullfölja.

– Klart det känns tråkigt, vi uppfattar på kunderna att det känns sorgligt för många, säger Lina Fransson.

undefined
Jan-Olof Svensson inledde dagen med att hålla tal och en tyst minut över Kigge Fransson. "Han levde för sin järnaffär, kunde allt och det inte Kigge hade var inte lönt att söka någon annanstans".

Det kunde flera understryka. Bland annat Jan-Olof Svensson.

– Stig "Kigge" Fransson var en stöttepelare för hela samhället. Han hade hög kompetens och kunde allt. Han levde för sin järnaffär. Klart det är tråkigt att det blir så här, att en så gammal epok går i graven, men konkurrensen är hård från städer och köpcentrum.

Virserumsborna vittnade också om att Kigge hade precis allt i sin butik.

– Pappa ville ha det så, att han hade allt hemma, säger Lina Fransson. När folk kom och behövde något, skulle det finnas.

undefined
Göran Jonsson från Virserum tog med sig sonen från Oskarshamn och besökte utförsäljningen. "Du milde tid vad grejer här är, det är något makalöst".

Så järnaffären har i alla fall 40 000 artiklar, kanske uppemot 50 000. Och inte är det en sak av varje.

– Du milde tid vad grejer här är, det är något makalöst, sa Göran Jonsson när han tog sig ett varv i butiken som så många andra.

undefined
Benskydd, julgransfötter, flytvästar, ättika mot ogräs varvat med fotbollsskor, gräsklippare - och grejer till hunden. Det letade Jon Sörensen efter. "Vi ska träffa vår nya valp i dag, så det behövs lite nytt", sa han.

 

undefined
En skylt i butiken vittnar om att Stig "Kigge" Fransson utsågs till Årets köpman i Hultsfreds kommun 2008. Han och brodern Sven tog över butiken efter sin far Alrik. Nu går en i vart fall 80-årig epok i graven.
Karta: Nya Järnboden i Virserum AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!