Vimmerbycoachens tips: SĂ„ klarar du coronaisoleringen

Att hÄlla modet uppe kan kÀnnas svÄrt, nÀr covidfallen ökar och vi uppmanas att undvika sociala sammanhang. En psykologiprofessor och en lokal coach ger sina bÀsta tips för att upprÀtthÄlla den psykiska hÀlsan.

Inger Sand har mÀrkt av en ökning i antalet kunder under pandemin. MÄnga behöver en samtalspartner för att bolla jobbrelaterade frÄgor.

Inger Sand har mÀrkt av en ökning i antalet kunder under pandemin. MÄnga behöver en samtalspartner för att bolla jobbrelaterade frÄgor.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-11-14 09:00

Inger Sand driver företaget HÀlsokicken i Vimmerby dÀr hon jobbar med coaching genom neurolingvistisk programmering.

– Jag har fĂ„tt mer kunder under corona. Det Ă€r det hĂ€r med att ha en samtalspartner som kan hjĂ€lpa med att sortera vad som Ă€r viktigt och vad som Ă€r mindre viktigt. Det Ă€r stökigt pĂ„ jobben, de som jobbar fĂ„r jobba hĂ€cken av sig, och sĂ„ finns det dem som blir permitterade och de mĂ„r ju inte bra heller. Det Ă€r mycket mer jobbrelaterat och stressrelaterat nu, sĂ€ger hon.

Att hitta en kÀnsla av sammanhang trots situationen Àr viktigt enligt Sand.

– Det kan till exempel vara att man börjar skriva, mĂ„la eller handarbete, slĂ€ktforskning, nya matrĂ€tter. Husdjur Ă€r nĂ„got som Ă€r fantastiskt dĂ€r du fĂ„r mĂ„na om nĂ„gon och fĂ„ vara nĂ€ra för att fĂ„ det hĂ€r oxytocin-pĂ„slaget, sĂ€ger hon.

– Vi kan ju fortfarande vara ute, det Ă€r ju inte krigstillstĂ„nd. SĂ„ jag tycker att minst 30 minuter ute nĂ€r det Ă€r ljust för att fĂ„ in D-vitaminet och Ă€ven ta lite extra D-vitamin och se till att man Ă€ter bra mat.

För de som upplever stress pÄpekar hon vikten av att ha egentid för att kunna varva ner.

– HjĂ€rnan Ă€r en muskel som mĂ„ste trĂ€nas, men den mĂ„ste fĂ„ vila precis som alla andra muskler behöver göra. Att hitta ett mentalt rum dĂ€r man bara fĂ„r vara, kanske lyssna pĂ„ nĂ„gon musik man tycker om eller nĂ„gon mental trĂ€ning kan bli en viloperiod för hjĂ€rnan. 

Gerhard Andersson Àr psykolog, psykoterapeut och professor pÄ Linköpings universitet. Enligt honom ser det lite olika ut hur den psykiska hÀlsan har pÄverkats under pandemin.

– Eftersom situationen Ă€ndras hela tiden blir det Ă€nnu svĂ„rare. För en övervĂ€gande majoritet har det varit smĂ„ konsekvenser för den psykiska hĂ€lsan. En del kan faktiskt mĂ„ bĂ€ttre av att exempelvis inte vara pĂ„ jobbet, resa mindre osv. Men det finns Ă€ven de som mĂ„r sĂ€mre, skriver han i ett mail till oss:

– Det pĂ„gĂ„r mycket forskning om just detta och det Ă€r nog först lĂ€ngre fram vi sĂ€kert kommer att veta. Inte minst kan det se mycket olika ut för olika grupper som yngre och Ă€ldre personer.

I hans egen forskning kring psykologisk behandling pÄ distans genomför man en behandlingsstudie om psykisk ohÀlsa i samband med corona.

– Det Ă€r dĂ„ inte personer som har eller haft corona utan den stora grupp som kĂ€nner att de mĂ„r dĂ„ligt psykiskt. Vi planerar att dra igĂ„ng igen efter nyĂ„r. I somras genomförde vi en mindre studie med nĂ€tbaserad KBT som visade sig hjĂ€lpa flera. Det vi inte har gjort men borde göra lĂ€ngre fram, Ă€r att utveckla stöd och behandling för personer som har restsymptom efter Covid-19. SjĂ€lvklart skulle detta vara som ett tillĂ€gg och inte ersĂ€ttning för medicinska utredningar och vĂ„rd men jag anar att det Ă€r en rĂ€tt stor grupp som det kommer att röra sig om nĂ€r vi vĂ€l lĂ€mnar detta bakom oss, skriver han.

Vad Ă€r viktigt att tĂ€nka pĂ„ för att bibehĂ„lla en god psykisk hĂ€lsa nĂ€r rĂ„den skĂ€rps och vi uppmanas att stanna hemma? 

– Etablera nya rutiner vad gĂ€ller sociala kontakter och fysisk aktivitet. Vi mĂ„r inte bra av att isolera oss helt och att sitta stilla för mycket. Sen brukar det kĂ€nnas bĂ€ttre om vi ser detta som ett gemensamt problem och utmaning. Att hjĂ€lpa andra Ă€r exempelvis nĂ„got som kan fĂ„ en att mĂ„ bĂ€ttre. Sen kan det vara bra att ta en paus frĂ„n corona vad gĂ€ller media dĂ„ och dĂ„, skriver Gerhard Andersson. 

Gerhard Andersson Àr psykologiprofessor vid Linköpings universitet och forskar kring psykologisk behandling pÄ distans
Gerhard Andersson Àr psykologiprofessor vid Linköpings universitet och forskar kring psykologisk behandling pÄ distans
Experternas bÀsta rÄd:

  Skapande aktiviteter - börja skriva, mĂ„la eller slĂ€ktforska

  Vara utomhus i dagsljus i minst 30 minuter om dagen

  Ät bra mat och testa nya matrĂ€tter

  Etablera nya rutiner för sociala kontakter och fysisk aktiviter

 Ta en paus frĂ„n corona-rapporteringen i media dĂ„ och dĂ„

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!