SÄ avgör polisen om du spelar för hög musik eller inte

Nu kan du fÄ böter för att du spelar för hög musik, vilket hÀnt i Vimmerby. Polisen HÄkan Karlsson reder ut vad som gÀller.

HÄkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby, hoppas att den nya lagen ska hjÀlpa till att minska problemen med buskörning i Vimmerby.

HÄkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby, hoppas att den nya lagen ska hjÀlpa till att minska problemen med buskörning i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-08-10 20:30

Sedan den 1 juli har polisen möjlighet att bötfÀlla den som spelar hög musik pÄ allmÀn plats, exempelvis frÄn sin bil. Detta intrÀffade i helgen, nÀr polisen delade ut ordningsböter till ett gÀng ungdomar med bilar pÄ Stora Torget. Beloppet Àr 1000 kronor och böterna kan skrivas pÄ plats. Enligt kommunpolisen HÄkan Karlsson Àr det upp till varje enskild polis att avgöra vilken volym som Àr störande.

– Det rĂ€cker inte med att nĂ„gon bevittnat hĂ€ndelsen utan polisen mĂ„ste vara pĂ„ plats och se och höra. Systemet kan anvĂ€ndas sĂ„ att man delar ut en varning och om den inte respekteras blir det böter, sĂ€ger HĂ„kan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby. 

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om buskörning, dÀr det ofta handlar om ungdomar som bland annat spelar hög musik frÄn sina A-traktorer. HÄkan Karlsson hoppas att polisens nya instrument ska minska problemen.

– Jag hoppas att de tycker att det Ă€r onödiga pengar att lĂ€gga pĂ„ att spela musik. Det finns mĂ„nga sĂ€tt att undvika det pĂ„, man kan till exempel veva upp rutorna och behĂ„lla musiken i bilen. Sen finns det ju de som har baslĂ„dor som dundrar Ă€ndĂ„, sĂ€ger han.

Precis som med fortkörningar och lagen om bilbĂ€lte rĂ€knas varje tillfĂ€lle som en ny förseelse och samma person kan alltsĂ„ fĂ„ böter flera gĂ„nger samma kvĂ€ll. 

GÀller den nya lagen Àven för glassbilen?

– Givetvis inte. Hur ska man annars veta att glassbilen kommer? Vi gör flera liknade undantag, exempelvis nĂ€r postbilen kör pĂ„ trottoaren, sĂ€ger HĂ„kan Karlsson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!