Facket om bibliotekskrisen: "SjÀlvklart olyckligt"

BiblioteksanstÀllda ryter ifrÄn och pekar pÄ vad de menar Àr orimligheter i den stundande omorganisationen. Fackförbundet Vision tycker att man hade kunnat informera de anstÀllda pÄ ett bÀttre sÀtt.

Den nya organisationen ska vara pÄ plats 1 mars. De anstÀllda och fackförbundet fick besked om förÀndringen i slutet av september.

Den nya organisationen ska vara pÄ plats 1 mars. De anstÀllda och fackförbundet fick besked om förÀndringen i slutet av september.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-11-03 12:00

En kommande omorganisation pÄ biblioteket i Vimmerby rör upp kÀnslor. Vimmerby Tidning har trÀffat personal som vittnar om stor ovisshet kring framtiden och en ledning som inte svarar pÄ frÄgor. Situationen har bland annat lett till stressrelaterade sjukskrivningar som vid flera tillfÀllen tvingat bibliotekets filialer i Södra Vi och Storebro att hÄlla stÀngt.

Tony Söder frÄn fackförbundet Visions Vimmerbyavdelning skriver i ett mejl att man frÄn fackligt hÄll fick information om omorganisationen i september, ett par veckor innan personalen. Det hÀr Àr nÄgot som personal riktar kritik mot, eftersom de menar att ledningen visste om planerna redan innan sommaren.

– Jag lyfter ofta vikten av samverkan och möjligheten till delaktighet i ett tidigt skede. Min roll som företrĂ€dare Ă€r att bevaka vĂ„ra medlemmars intressen nĂ€r arbetsgivaren ser behov av en förĂ€ndring i verksamheten. Ärendet har varit uppe i samverkan dĂ€r denna typen av frĂ„gor ska hanteras enligt vĂ„rt lokala avtal, skriver Tony Söder.

Personal beskriver hur de sjukskriver sig pÄ grund av stress för framtiden. Vad tÀnker du om det?

– Det Ă€r sĂ„klart aldrig bra nĂ€r medlemmar inte mĂ„r bra pĂ„ sin arbetsplats. Min roll som fackligt ombud Ă€r att se till att arbetsgivaren tar sitt arbetsmiljöansvar till vardags och vid förĂ€ndringar, och att processer sköts som de ska. I det hĂ€r fallet har arbetsgivaren gjort risk- och konsekvensanalys som de ska, men jag hĂ„ller med om att man frĂ„n arbetsgivarhĂ„ll hade kunnat sköta informationsdelen bĂ€ttre.

Hur kan facket hjÀlpa de anstÀllda som mÄr dÄligt över att gÄ till sina jobb?

– Det Ă€r sjĂ€lvklart olyckligt nĂ€r medarbetare kĂ€nner en oro inför förĂ€ndringar i verksamheten. Vi bevakar att arbetsgivaren följer sitt arbetsmiljöansvar och omhĂ€ndertar de medarbetare som behöver extra stöd. Det kan till exempel handla om mer information om processen eller företagshĂ€lsovĂ„rd.

Den personal vi pratat med vill vara anonym. Är det rimligt att personal Ă€r rĂ€dda för konsekvenserna av att kritisera arbetsgivaren?

– Det Ă€r viktigt att man som enskild medarbetare flaggar för sin chef om det Ă€r nĂ„got man inte förstĂ„r eller upplever oro över pĂ„ sitt arbete. Vi lyfter ofta vikten av att kunna ha ett gott klimat pĂ„ sin arbetsplats och kunna framföra sina synpunkter, som Ă€r grundlagsstadgat. 

Vimmerby Tidning fortsÀtter att söka bibliotekschefen Thomas C Ericsson för en kommentar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!