40-tal Vimmerbybor har fÄtt diagnosen postcovid

Ett 40-tal personer i Vimmerby kommun och hundratals i Kalmar lÀn har blivit diagnostiserade med postcovid.

"Forskningen gÄr hela tiden framÄt. Vilket gör att framförallt lÀkarna mÄste hÄlla sig uppdaterade vad det gÀller med de rekommenderade arbetssÀtten för postcovid", sÀger Camilla Ljungdahl verksamhetschef pÄ Vimmerby hÀlsocentral.

"Forskningen gÄr hela tiden framÄt. Vilket gör att framförallt lÀkarna mÄste hÄlla sig uppdaterade vad det gÀller med de rekommenderade arbetssÀtten för postcovid", sÀger Camilla Ljungdahl verksamhetschef pÄ Vimmerby hÀlsocentral.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-08-05 16:00

– Vi har identifierat ett antal personer med postcovidsymptom. Framförallt har folk sökt för kvarstĂ„ende trötthet och koncentrationssvĂ„righeter, berĂ€ttar verksamhetschef Camilla Ljungdahl pĂ„ Vimmerby hĂ€lsocentral.

I Vimmerby har hittills ett 40-tal personer fÄtt diagnosen postcovid. De flesta mellan 30 och 64 Är. Fram till slutet av juli har totalt 618 lÀnsbor fÄtt diagnosen. Men symtomen varierar. Enligt Socialstyrelsen Àr de hittills vanligaste besvÀren med lungfunktionen eller andningen, hjÀrntrötthet, kognitiv nedsÀttning och smÀrta.

– NĂ€r en patient söker oss efter covid-19, beror det oftast pĂ„ att de inte orkar komma tillbaka till arbetet eller har varit igĂ„ng men kĂ€nner att nĂ„got inte stĂ€mmer. DĂ„ kollar vi Ă€ven att det inte finns nĂ„gon annan bakomliggande orsak. Det Ă€r en sĂ„ stor hype kring covid-19 sĂ„ det Ă€r jĂ€tteviktigt att vi inte missar andra allvarliga sjukdomstillstĂ„nd, sĂ€ger Camilla Ljungdahl.

undefined
Trötthet och kognitiv nedsÀttning Àr bland de vanligaste symtomen för postcovid.

 Vilken behandling som sedan sĂ€tts in vid bekrĂ€ftad postcovid varierar. 

– Vi följer de rekommenderade arbetssĂ€tten för att utreda, behandla och rehabilitera patienter med postcovid. NĂ€r det gĂ€ller behandling Ă€r den helt beroende pĂ„ symtom. Det Ă€r lite lurigt med postcovid för precis som med covid-19 kan symtomen variera kraftigt frĂ„n person till person. Det kan vara trötthet, andningsbesvĂ€r, hjĂ€rtklappning, muskelsvaghet, huvudvĂ€rk, depression eller nĂ„got helt annat. SĂ„ vi samarbetar bland annat med Samrehab för att hitta rĂ€tt behandling för den enskilde patienten. Skulle de Ă„tgĂ€rder vi kan erbjuda inte rĂ€cka remitterar vi vidare.

undefined
Rehabövingar kan vara en av de ÄtgÀrder som sÀtts in för patienter med bekrÀftad postcovid.

Hittills Ă€r det inte sĂ„ mĂ„nga som ringt till hĂ€lsocentralen med frĂ„gor kring postcovid. 

–Det gĂ„r idag inte sĂ€ga hur mĂ„nga som drabbas. I regionen har vi en vĂ€l utvecklad organisation dĂ€r alla som behövt sjukhusvĂ„rd för covid-19 blir kontaktade för uppföljning. Övriga som haft covid-19, men som inte behövt sjukhusvĂ„rd, följer vi pĂ„ hĂ€lsocentralen upp nĂ€r de trĂ€ffar oss. 

Vad hĂ€nder om antalet personer som söker vĂ„rd för postcovid skulle öka kraftigt i Vimmerby? 

– Har vi klarat att ta hand om alla som kommit för att fĂ„ diagnosen covid-19, med provtagning och allt vad det innebĂ€r, dĂ„ tror jag att vi kommer att klara av det ocksĂ„. Vi har behövt bli vana vid att stĂ€lla om verksamheten. Vi har en del extra resurser, men till största del handlar om att anvĂ€nda vĂ„ra resurser dĂ€r de bĂ€st behövs.  

Postcovid i Kalmar lÀn

SĂ„ mĂ„nga har diagnosticerats med postcovid i Kalmar lĂ€n fram tills 5 augusti 2021. 

Vimmerby - 44 

Hultsfred - 33 

VĂ€stervik - 114 

Borgholm -16 

Emmaboda - 14 

Högsby -13 

Kalmar - 161 

MönsterĂ„s - 40 

MörbylĂ„nga - 31 

Nybro - 61 

Oskarshamn - 86 

TorsĂ„s - 5 

Personer frĂ„n andra lĂ€n men som fĂ„tt diagnosen i Kalmar lĂ€n - 3 

Totalt - 621

KÀlla: Region Kalmar lÀn

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!