Campingen blir flyktingboende – så tänker ägaren

Det är nu klart att Vimmerby Camping kan ge tillfälligt hem åt totalt 52 ukrainska flyktingar och enligt ägaren fanns det ingen tvekan om att man skulle hjälpa till.

Hampus Thorstensson, som driver campingen tillsammans med sin sambo Elisabeth Wolmeryd, menar att det var självklart för dem att hjälpa till med boende för flyktingar från kriget i Ukraina.

Hampus Thorstensson, som driver campingen tillsammans med sin sambo Elisabeth Wolmeryd, menar att det var självklart för dem att hjälpa till med boende för flyktingar från kriget i Ukraina.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-03-16 12:37

Enligt Hampus Thorstensson, som driver campingen med Elisabeth Wolmeryd, var det en självklarhet att ställa upp.

– Vi har ställt oss frågan om hur vi kan hjälpa till så när frågan kom behövde vi ingen betänketid. Vi lever i ett samhälle som är väldigt likt det flyktingarna kommer ifrån och man vill inte ens tänka tanken på hur det skulle vara att befinna sig i samma situation, säger han.

I dagsläget står 13 semesterstugor redo och varje sådan kan ge plats åt en familj om fyra, vilket betyder att 52 flyktingar kan få bo på campingen. Boendeformen innebär att varje familj har egen toalett och dusch, till skillnad från de enklare campingstugorna.

– Det handlar om att ge tak över huvudet och en säker miljö att vistas i. Vi vet om att vi har boenden som fungerar och är inte oroliga för det. Den oron som vi kanske har är för hur vi ska bemöta människor som kommer hit och har varit med om ett trauma. Vi tänker att vi måste jobba i Astrid-anda och med vänlighet, säger Hampus Thorstensson.

Än har inga flyktingar kommit till campingen och ägaren vet inte heller när det skulle kunna ske. Han säger att man är redo att öppna stugorna med väldigt kort varsel och berömmer samtidigt Vimmerby kommun.

– Vi har en jättebra dialog och jag vill verkligen föra fram hur stolt jag är över att verka i en kommun som kan få till så snabba åtgärder i en situation man aldrig vill behöva utsättas för, säger Hampus Thorstensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!