Åklagaren: "Vanligare med rĂ„n mot guldsmedsbutiker"

Enligt Äklagare Kjell Jannesson har det blivit allt vanligare med rÄn mot guldsmedsbutiker.

RÄnen mot guldsmedsbutiker har enligt Äklagare Kjell Jannesson ökat i Sverige. "I Norge Àr det vanligare att man har kopior pÄ smycken".

RÄnen mot guldsmedsbutiker har enligt Äklagare Kjell Jannesson ökat i Sverige. "I Norge Àr det vanligare att man har kopior pÄ smycken".

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Vimmerby2020-10-07 15:10

– Ja, jag uppfattar det sĂ„, att guldsmedsbutiker blir utsatta för rĂ„n i betydligt större utstrĂ€ckning jĂ€mfört med tidigare, sĂ€ger Kjell Jannesson, som leder förundersökningen efter rĂ„net mot en guldsmedsbutik i Vimmerby. Han ledde Ă€ven utredningen förra gĂ„ngen en guldsmedsbutik i Vimmerby rĂ„nades 2017.

I bland annat mellansverige har det varit upprepade rÄn mot guldsmedsbutiker.

– Vad jag förstĂ„r Ă€r det vanligare i Sverige, Ă€n i mĂ„nga andra lĂ€nder, att man faktiskt har fysiskt guld i butikerna. I Norge har det blivit vanligare att man bara har kopior pĂ„ smycken och sĂ„, sedan fĂ„r man helt enkelt göra en bestĂ€llning, just för att man inte vill ha guld i butikerna, sĂ€ger Kjell Jannesson och tillĂ€gger:

– Men i Sverige verkar det vara vanligare Ă€n i andra lĂ€nder, att man har guld i butikerna. SĂ„ det har varit ganska mĂ„nga rĂ„n mot guldsmedsbutiker och Ă€ven mot urmakare, som har finare klockor. Tjuvar och rĂ„nare letar alltid efter saker, pĂ„ stĂ€llen dĂ€r det finns gods som ger pengar att hĂ€mta, sĂ€ger han.

Hans uppfattning Àr, att det samtidigt blivit mindre vanligt med rÄn mot banker, som anvÀnder sig av kontanter i mindre utstrÀckning, och Àven rÄn mot livsmedelsbutiker har minskat, enligt Äklagaren.

– Det förekommer fortfarande, men dĂ€r Ă€r det sĂ€llan att man kommer över sĂ„ mycket kontanter, eftersom livsmedelsbutiker har sĂ€kerhetssystem, som gör att man inte kan komma Ă„t pengarna, sĂ€ger Kjell Jannesson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!