Åklagaren om rĂ„net: "Vi vill ha in bĂ„da gĂ€rningsmĂ€nnen"

Åklagaren Kjell Jannesson leder nu förundersökningen efter rĂ„net mot en guldsmedsbutik i Vimmerby. "Det var ett grovt rĂ„n - sĂ„ vi försöker sĂ€tta in mycket resurser", berĂ€ttar han.

Under mÄndagskvÀllen rÄnade tvÄ maskerade gÀrningspersoner en guldsmedsbutik i Vimmerby.

Under mÄndagskvÀllen rÄnade tvÄ maskerade gÀrningspersoner en guldsmedsbutik i Vimmerby.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-10-06 09:38

Vid 17-tiden pÄ mÄndagseftermiddagen klev tvÄ maskerade gÀrningsmÀn in i butiken och hotade personalen med ett "pistolliknande föremÄl". Kort dÀrefter, vid en poliskontroll, kunde en man i 25-ÄrsÄldern gripas och sedermera anhÄllas. PÄ tisdagsförmiddagen tog Äklagare över kommandot för utredningen - och jakten pÄ förövare nummer tvÄ.

– Just nu Ă€r en gĂ€rningsman fortfarande pĂ„ fri fot och för oss Ă€r det viktigt att hitta Ă€ven honom, vi vill ju gĂ€rna ha in bĂ„da. Annars Ă€r det mycket teknisk utredning som pĂ„gĂ„r - bĂ„de av brottsplatsen och av andra saker som vi har hittat och tagit i beslag, förklarar Jannesson.

Vad har ni gjort för fynd?

– Vi har hittat vissa saker som har tagits i beslag, bland annat i samband med gripandet av den anhĂ„llna personen, men jag vill inte sĂ€ga nĂ„gonting om exakt vad vi har hittat.

Hur mycket stal förövarna frÄn butiken?

– Vid rĂ„net blev ingen person fysiskt skadad men det tillgreps gods frĂ„n butiken. Hur mycket som stals kan vi inte uppge.

Huruvida den misstÀnkte gripne gÀrningsmannen Àr kÀnd av polisen sedan tidigare eller pÄ vilken ort vederbörande Àr hemmahörande vill Äklagaren inte uppge.

– Det avstĂ„r jag att uttala mig i det hĂ€r lĂ€get, sĂ€ger han.

Vad gör ni för att gripa den andra gÀrningspersonen?

– Det vore dumt av mig att sĂ€ga men det Ă€r mĂ„nga poliser som jobbar med Ă€rendet, avslutar Jannesson.

NÀr vi Äterigen kontaktar Äklagare Jannesson, omkring klockan 14.00 pÄ tisdagseftermiddagen, sÀger han följande:

– Det har inte hĂ€nt nĂ„gonting som jag vill eller kan gĂ„ ut med. Jag kan sĂ€ga att vi inte har gjort nĂ„gra nya gripanden.

Polisens pressjour pĂ„ ledningscentralen i Malmö hĂ€nvisar alla frĂ„gor kring Ă€rendet till presstalesperson Eva-Lotta Hermansson Truedsson. Vi har sökt henne vid upprepade tillfĂ€llen utan framgĂ„ng. 

Vi har Àven sökt butiksinnehavaren som avböjt att kommentera det intrÀffade.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!