Astra Zeneca utlovar mer vaccinanalys

Svensk-brittiska Astra Zeneca utlovar kompletterande underlag och analys av effekterna av bolagets covid-19-vaccin till amerikanska myndigheter. Siktet är inställt på att presentera en uppdatering inom 48 timmar, enligt Astra Zeneca.

Föråldrade data i Astra-studie? Arkivbild.

Föråldrade data i Astra-studie? Arkivbild.

Foto: Frank Augstein/AP PHoto

Vetenskap & teknologi2021-03-23 07:23

Beskedet kommer sedan Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i USA reagerat kritiskt på måndagens pressmeddelande från Astra Zeneca, där de presenterar preliminära resultat från en så kallad fas 3-studie av vaccinet.

Enligt Niaid ska underlaget i den studie Astra Zeneca presenterat hittills vara delvis föråldrat, med risk för att vara vilseledande.

– Men detta är troligen ett väldigt bra vaccin, tillägger chefen för Niaid, Dr Anthony Fauci, i en intervju med tv-kanalen ABC News.

Covid-19-vaccinet från Astra Zeneca och Oxford University som redovisats i USA har visat ett 79-procentigt skydd. Enligt testerna ger vaccinet samtidigt ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19, som sedan en tid används i bland annat EU och Storbritannien, är ännu inte godkänt för användning i USA.

Vaccinet har omgärdats av stora problem att få upp produktionen till utlovade leveransvolymer och är i flera europeiska länder stoppat för att utreda vaccinets koppling till förekomsten av en sällsynt typ av blodpropp hos personer som fått vaccinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!