Beskedet: Kisaparken kan gÄ i graven

Allt lutar nu Ät att den snart hundraÄriga Kisaparken gÄr i graven. Socialdemokraterna (S) i Kinda, som Àr den största andelsÀgaren, har nÀmligen beslutat om att försöka sÀlja anlÀggningen.

Motorklubben Disorder, med ordförande Daniel Gustafsson, sekreterare Cecilia Lindquist och vice ordförande Peter Hjelte, vill inte att Kisaparken sÀljs.

Motorklubben Disorder, med ordförande Daniel Gustafsson, sekreterare Cecilia Lindquist och vice ordförande Peter Hjelte, vill inte att Kisaparken sÀljs.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-02-25 21:00

– Ja, partiet har tagit stĂ€llning om en försĂ€ljning men hur allt ska gĂ„ till Ă€r inte helt klart Ă€nnu. Vi mĂ„ste fĂ„ ordning pĂ„ alla papper och jag vill inte gĂ„ in pĂ„ nĂ„gra detaljer i dagslĂ€get, förklarar partiordföranden Torbjörn Mellgren.

Framtiden för Folkets Park i Kisa har lÀnge varit oviss. Byggnadsföreningen Olympia, som la grunden till anlÀggningen Är 1924, har inte haft nÄgot Ärsmöte sedan 2016 och har under en lÄng tid saknat en aktiv styrelse. DÄ festplatsen Àr sprungen ur arbetarrörelsen har ansvaret hamnat hos Kinda arbetarekommun, alltsÄ S, som tillsammans med bland andra fackförbundet Pappers Àger folkparken. Men nu Àr planen att sÀlja anlÀggningen.

– Det kĂ€nns vemodigt sĂ„klart men vi ser inga andra alternativ. Alla i partiet har sĂ„ mĂ„nga uppdrag i dag sĂ„ vi ser inga möjligheter att bilda en styrelse, berĂ€ttar ordförande Mellgren.

Under de senaste Ären Àr det framförallt motorklubben Disorder som har nyttjat Kisaparken. Mellan Är 2013 och 2018 löpte ett avtal som gav dem tillÄtelse att nyttja anlÀggningen som klubblokal. I gengÀld, som en typ av hyra, har de renoverat parkens byggnader. DÄ Olympia-föreningen har saknat styrelse de senaste Ären har inget nytt avtal skrivits, men för klubben kom Kindapartiets beslut som en smÀll.

– Vi har bland annat grĂ€vt in vintervatten och bytt panel pĂ„ den stora dansbanan. Vi har sĂ€kert lagt ned 150 000 kronor i parken, redogör motorklubbens ordförande Daniel Gustafsson.

NÀr vi trÀffas pÄ den anrika dansbanan i Kisaparken berÀttar han ocksÄ att klubben presenterat ett förslag för andelsÀgarna dÀr de erbjuder sig att fortsatt ta ansvar för driften.

– VĂ„r vision Ă€r att fĂ„ till en levande folkpark i 1950-1960-talsstil. Planen var att gĂ„ in med eget kapital igen och rusta upp sĂ„ mycket vi bara kan, men som vi kĂ€nner det nu har vi blivit lite överkörda.

Finns det en efterfrÄgan för folkparker?

– Ja, vi tror verkligen det gör det. Det Ă€r bara att kolla pĂ„ hur mĂ„nga som har kommit pĂ„ vĂ„ra motortrĂ€ffar.

S-ordföranden Mellgren förstÄr att motorklubben Àr besviken.

– I den bĂ€sta av vĂ€rldar hade jag ocksĂ„ helst sett att parken fĂ„tt fortsĂ€tta men nu har vi en verklighet att förhĂ„lla oss till, konstaterar han och avslutar:

– Nu jobbar vi vidare med försĂ€ljningen. Det blir definitivt klart först nĂ€r vi fĂ„r till ett Ă„rsmöte i Olympia-föreningen.

Socialdemokraterna, som Àr den största andelsÀgaren i Kisaparken, har beslutat om att de vill sÀlja anlÀggningen.
Socialdemokraterna, som Àr den största andelsÀgaren i Kisaparken, har beslutat om att de vill sÀlja anlÀggningen.
Karta: Kisaparken
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!