SD förlorar makten i Sölvesborg

Sverigedemokraterna förlorar makten i Sölvesborg. I stĂ€llet blir det ett styre dĂ€r bĂ„de Moderaterna och Socialdemokraterna ingĂ„r. –I takt med att samtalsklimatet med SD kraftigt försĂ€mrades sĂ„ var det tvĂ€rtom med S, sĂ€ger Kith MĂ„rtensson, gruppledare för Moderaterna i Sölvesborg.

Sverigedemokraterna förlorar makten i Sölvesborg i Blekinge. Arkivbild.

Sverigedemokraterna förlorar makten i Sölvesborg i Blekinge. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2022-10-21 08:37

I den nya koalitionen medverkar Àven Centern och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet, enligt Blekinge lÀns tidning. De fyra partierna fick tillsammans 49 procent av rösterna och 24 av kommunfullmÀktiges 49 mandat i valet.

– Jag blev lite tagen pĂ„ sĂ€ngen. Det Ă€r ett oerhört svek mot vĂ€ljarna. Det saknar motstycke, sĂ€ger Louise Erixon till SVT Nyheter Blekinge.

Hon Àr SD:s gruppledare och har varit kommunstyrelseordförande i Sölvesborg de gÄngna fyra Ären. Erixon anser att Moderaterna varit omöjliga att förhandla med och snarare Àn att diskutera politik har varit fokuserade pÄ fördelningen av de olika posterna.

SD blev i valet den 11 september största parti i Sölvesborg med 38,9 procent av rösterna.

M: SD saknar ödmjukhet

Moderaterna Ă„ sin sida menar att ambitionen var att bilda ett nytt samarbete med SD efter valet, men att det trots "intensivt arbete" inte gick.

– TyvĂ€rr har SD:s yttersta ledning i Sölvesborg efter deras valframgĂ„ng saknat all form av ödmjukhet och i princip skurit av Moderaternas möjlighet att politiskt pĂ„verka och fĂ„ inflytande genom den fördelning av mandat i nĂ€mnder och styrelser som har varit föreslagen, sĂ€ger Kith MĂ„rtensson (M), pĂ„ en presstrĂ€ff tillsammans med de andra samarbetspartierna.

Hon sÀger sig ha förstÄelse för att vissa moderata vÀljare blir besvikna, men konstaterar att andra moderater blev besvikna för fyra Är sedan nÀr samarbetet med SD inleddes.

"LÄngt ifrÄn fÀrdiga"

I stÀllet inleddes förhandlingar med de nya samarbetspartierna, som av Moderaterna beskrivs som respektfulla.

– Vi Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n fĂ€rdiga med vad vi ska styra med, men vi har dragit de stora penseldragen och dĂ€r Ă€r vi helt överens, sĂ€ger Kith MĂ„rtensson.

Birgit Birgersson Brorsson (S), som föreslÄs bli ny ordförande i kommunstyrelsen, sÀger Àven hon att diskussionerna har flutit pÄ bra.

– Det har varit vĂ€ldigt givande och öppna samtal, sĂ€ger hon.

"Seger för S"

Robert Manea, Kristdemokraternas gruppledare, Àr kritisk till hur Moderaterna och SoL har agerat:

"Sölvesborgs invÄnare har röstat för fortsatt samstyre. Nu möjliggör Moderaterna och SoL för Socialdemokraterna att ta över makten. Det kommer vi inte medverka till. Vi ska fortsÀtta pÄ den vÀg som vi lovade vÀljarna, Àven om det blir som oppositionsparti tills vidare", sÀger han i ett pressmeddelande.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin ser det nya styret som en seger för Socialdemokraterna som parti.

"Bedrövligt"

"Det Àr en viktig signal till bÄde Sölvesborgsborna och svenska folket om SD:s oförmÄga att ta ansvar och leda nÀr det gÀller. Det bÄdar illa för Ulf Kristerssons möjligheter att hÄlla ihop sitt regeringsunderlag under den hÀr mandatperioden", skriver han i ett pressutskick.

SD:s partiordförande Jimmie Åkesson kallar den nya överenskommelsen i hans hemkommun för "ett gigantiskt svek mot Moderaternas vĂ€ljare".

– Det kĂ€nns bedrövligt. De som röstade pĂ„ Moderaterna röstade för ett fortsatt samstyre. Vi har gjort ett fantastiskt val och hade alla förutsĂ€ttningar att skapa en stabil majoritet, sĂ€ger han till BLT.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!