Vattnet blir dyrare nĂ€sta Ă„r – sĂ„ pĂ„verkas du

Vatten och avlopp blir ordentligt dyrare nÀsta Är. Redan frÄn Ärsskiftet höjs taxan med fem procent. Men höjningen sker inte utan protester.

Vatten och avlopp blir fem procent dyrare nÀsta Är efter ett beslut i kommunfullmÀktige. Det Àr en tröst för tigerhjÀrtan att renhÄllningstaxan lÀmnas oförÀndrad.

Vatten och avlopp blir fem procent dyrare nÀsta Är efter ett beslut i kommunfullmÀktige. Det Àr en tröst för tigerhjÀrtan att renhÄllningstaxan lÀmnas oförÀndrad.

Foto: CHRISTINE OLSSON

Hultsfred2020-12-15 15:23

De bĂ„da socialdemokraterna Tomas Söreling och Tommy RĂ€lg gjorde sitt bĂ€sta för att skjuta upp höjningen till halvĂ„rsskiftet. Det Ă€r inte riktigt lĂ€ge för en höjning nu, nĂ€r sĂ„ mycket Ă€r osĂ€kert pĂ„ grund av pandemin, anser de. 

– Vi ser att höjningen Ă€r nödvĂ€ndig, sa Tomas Söreling, men tidpunkten Ă€r fel. Det Ă€r inte lĂ€ge just nu.

Enligt förslaget frÄn kommunstyrelsen, och som godkÀndes av majoriteten i fullmÀktige skulle prisökningen bli 394 kronor för den schablonmÀssiga normalvillan med en förbrukning pÄ 150 kubikmeter om Äret.

Anledningen till att ÖSK vill höja taxan sĂ„ pass kraftigt Ă€r att man ser ett omfattande investeringsbehov i ledningsnĂ€tet. Till det kommer ocksĂ„ ett par penningkrĂ€vande stora exploateringsprojekt. Exempelvis ett par överföringsledningar och satsningarna i Herrstorpet.

 Ă–SK, som ansvarar för vatten och avlopp i Hultsfreds och Högsby kommuner har ocksĂ„ för avsikt att bygga upp en investeringsfond för att klara av kommande investeringar.

Höjningen gÀller bÄde för den rörliga delen och den fasta. DÀremot blir anlÀggningsavgiften oförÀndrad.

Det kom att bli en hel del diskussioner kring det hÀr Àrendet. Men det blev till slut som majoriteten ville. Höjningen blir frÄn Ärsskiftet. Vilket fick S och V-ledamöterna att reservera sig. De avstod dock frÄn begÀra votering, med tanke pÄ att mötet hölls digitalt och att tekniken dÀr Àr oprövad.

– Men det hade gĂ„tt att genomföra, sĂ€ger ordförande Anders Andersson (KD). 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!