Han är mejeriets nye vd – ska återskapa förtroendet

Smålandsmejeriet, som köpte det konkursdrabbade Emåmejeriet, har nu en tillförordnad vd på plats i Hultsfred. "Vi måste återskapa förtroendet", säger Stefan Malm som menar att han och de nya ägarna har ett hårt arbete framför sig.

"Min främsta arbetsinsats är att återskapa förtroendet", säger Stefan Malm, tillförordnad vd för Smålandsmejeriet, här tillsammans med delägaren Marcus Wenner.

"Min främsta arbetsinsats är att återskapa förtroendet", säger Stefan Malm, tillförordnad vd för Smålandsmejeriet, här tillsammans med delägaren Marcus Wenner.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-05-09 12:00

Förre vd:n och grundaren Patrik Evertsson är närvarande på Emåmejeriets kontor – men bara i form av ett par pappdockor i konferensrummet. Numera är han enbart mjölkleverantör och rådgivare.

– Patrik erbjuder kunskap om anläggningen, men han är inte med på ägarsidan längre, säger Marcus Wenner, en av delägarna till Smålandsmejeriet.

Redan i samband med konkursen i slutet av mars stod det klart att verksamheten skulle fortsätta. Smålandsmejeriet AB köpte rörelsen, och enligt konkursförvaltaren landade priset på 4,1 miljoner kronor.

undefined
Stefan Malm har lång erfarenhet av livsmedelsindustrin. "Min bana började 1982 med att jag var säljare på Marabou", säger han.

Stefan Malm tillträdde som tillförordnad vd för Smålandsmejeriet den 15 april. Han har en lång bakgrund i branschen.

– Min bana började 1982 med att jag var säljare på Marabou, sedan har jag haft olika funktioner inom livsmedelsindustrin, säger 62-årige Stefan Malm på bred östgötska.

Bland annat har han varit sälj- och marknadschef på Östgöta Mjölk och kundansvarig på Skånemejerier. Numera säger han sig egentligen vara pensionär.

– Jag har blivit tillfrågad att komma in som tillförordnad vd för att göra en organisering när man startar om. Då bygger det väldigt mycket på mina erfarenheter av sälj och marknad. Ska vi lyckas måste vi ta tillbaka en hel del av gamla, etablerade kunder, säger Stefan Malm.

– Vi ska hitta tillbaks till våra gamla kunder, det är steg ett. Stefan är med oss preliminärt fram till sista augusti, säger Marcus Wenner.

Smålandsmejeriet ägs av Marcus Wenner, Oscar Malmqvist och Anna Eriksson.

– Oscar är från Hovmantorp utanför Växjö, Anna är från Karlstad från början och jag är från Stockholm, säger Marcus Wenner.

undefined
Marcus Wenner och Stefan Malm tror på en ljus framtid för Emåmejeriet, ett varumärke som man planerar att behålla trots att bolaget heter Smålandsmejeriet.

Han uppger att det även finns lokala intressenter – allt från mindre investerare till lantbrukare.

– De kommer att vara helt passiva. Det verkar bli en större grupp av lokala aktörer.

Enligt Stefan Malm pågår förhandlingar.

– Det pågår sådana processer för att försöka få in ett antal intressenter som uppskattar den lokala mjölken, säger han.

Magnus Palmgård från Vimmerby har en roll som rådgivare åt Smålandsmejeriet. När Vimmerby Tidning pratar med honom hänvisar han alla frågor om företaget till Marcus Wenner.

– Magnus och jag känner varandra, säger Stefan Malm som berättar att de båda jobbade för Östgöta Mjölk en gång i tiden.

Hur har första tiden som tillförordnad vd varit?

– Jag tycker att det är väldigt stimulerande när man har den här typen av ambitionsnivå och drivkrafter som Marcus, Anna och Oscar har. Då känner jag att det finns en framtidstro, och det skapar incitament även för mig vad jag ska göra. 

undefined
Stefan Malm tillträdde vd-posten på Smålandsmejeriet den 15 april.

Stefan Malm sticker inte under stol med att utmaningarna är många.

– En utmaning som kräver väldigt hårt arbete av mig och de nya ägarna är att återskapa ett förtroende mot butiker och de intressenter som är inblandade.

Marcus Wenner berättar att de till exempel har lyckats få Ica Maxi i Norrköping att återigen sälja både Emåmejeriets och Östgöta Mjölks produkter (Smålandsmejeriet äger även Östgöta Mjölks varumärke).

– Här och var har vi kommit tillbaka, men vi är bara några veckor in i vårt arbete.

Att få slutkunden att betala några kronor extra för lokal mjölk är en annan stor utmaning, enligt Marcus Wenner, inte minst i dessa tider.

– Vi vill sänka priset på mjölk. Vi kanske inte vill vara billigare än de billigaste märkena, men vara väldigt nära i varje fall. Då minskar också tröskeln till att välja vår produkt.

undefined
Stefan Malm och Marcus Wenner vid Emåmejeriet i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!