Kommunen vill inte gynna enskilda aktörer

En marknadsmässig hyra utan att subventionera enskilda aktörer. Det är Kinda kommuns målsättning med hyreshöjningen vid Hornåbergs camping.

Kinda kommun vill inte subventionera en enskild verksamhet. Så förklarar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) hyreshöjningen.

Kinda kommun vill inte subventionera en enskild verksamhet. Så förklarar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) hyreshöjningen.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Horn2020-03-02 18:00

– Självklart är det tråkigt att förvaltningen och hyresgästen inte har lyckats komma överens men de facto är att vi har kostnader som långt överstiger den hyresintäkt som vi i dagsläget har. Det innebär en subvention av enskild och här vill vi helt enkelt göra om och göra rätt, förklarar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

Är hyreshöjningen rimlig?

– Säg så här. Om den inte är rimlig är campingen inte en verksamhet som marknaden kan bedriva. Då blir frågan om det är skattekollektivet som ska finansiera den eller inte.

Finns det inte mervärden för Horn som bygd som väger upp underskottet?

– I dag är det här ingen politisk fråga men det kan den bli framöver. Där kan man föra den här diskussionen, var våra skattemedel ska satsas, men det är inte det som den här hyresuppsägningen handlar om.

Finns det inte andra kommunägda campingar med lägre hyror?

– Jag skulle inte säga att man bör bedriva den här typen av verksamhet på det här sättet. Bara för att andra gör fel ska inte vi också göra det, svarar ordföranden och fortsätter:

– Självklart kan vi hamna i en situation där vi inte har någon aktör som ser det möjligt att driva campingen under de här premisserna, men jag skulle säga att det är en senare fråga.

Kommer ni att gå ut med en upphandling?

– Det är som sagt förvaltningen som har fört förhandlingen och jag förväntar mig att de kommer tillbaka till oss med en plan framåt, men i det läget är vi inte ännu, avslutar Österling.

Karta: Hornåbergs Camping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!