“Lugn bara lugn", som Karlsson skulle ha sagt

Den bild som insÀndarskribenten "Prunus Wermlandiensis" ger av den tÀnkta moskén i Vimmerby stÀmmer inte, förklarar Bullerbyn Kulturförening, som hÀr förklarar sina planer och avsikter med gamla Preem-macken.

Ingen kommer att tÀnka pÄ den redan befintliga byggnaden som en moské och verksamheten som ska bedrivas Àr ingenting som förstör varumÀrket Vimmerby, förklarar Bullerbyn Kulturförening i ett svar pÄ den kritiska insÀndaren.

Ingen kommer att tÀnka pÄ den redan befintliga byggnaden som en moské och verksamheten som ska bedrivas Àr ingenting som förstör varumÀrket Vimmerby, förklarar Bullerbyn Kulturförening i ett svar pÄ den kritiska insÀndaren.

Foto: Jimmy Karlsson

InsÀndare2023-10-22 18:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ "VĂ€rna Vimmerbys varumĂ€rke – stoppa moskĂ©-bygget!"

Vimmerby, staden som bĂ€r med sig Astrid Lindgrens arv, inte bara som en författare av enastĂ„ende böcker, utan som en symbol för medmĂ€nsklighet och en stark tro pĂ„ kĂ€rlek. Exempelvis sa hon: "Ja, jag tror att livets innersta mening Ă€r kĂ€rlek. DĂ€r kĂ€rlek finns, finns inte vĂ„ld och maktmissbruk och förtryck. Livets mening var nog frĂ„n början att vi skulle leva i kĂ€rlek och harmoni med vĂ„ra medmĂ€nniskor 
".

Vimmerby kommun har ocksÄ alltid stÄtt för mÄngfald, gemenskap och strÀvat efter att vara en kommun för alla. Majoriteten av Vimmerbyborna Àr vÀldigt stolta över den gemenskap som finns hÀr och det Àr inte överallt i vÀrlden man fÄr ett leende av nÀstan alla invÄnarna.

Även om bilden av en kyrka i början av gatan och en moskĂ© i slutet pĂ„ gatan skulle representera den fina religionsfriheten som vi har och den mĂ„ngkulturella karaktĂ€ren i Vimmerby, sĂ„ Ă€r bilden som insĂ€ndarskribenten ritat upp fel. 

Bullerbyn Kulturförening vill klargöra att det inte ska byggas nĂ„gon moskĂ© med nĂ„gon minaret. Det kommer att vara en byggnad som inte sticker ut, eftersom byggnaden redan Ă€r pĂ„ plats sedan tidigare. GĂ„r man alltsĂ„ förbi lokalen sĂ„ Ă€r det ingen som kommer att tolka detta som en moskĂ©. Placeringen Ă€r dessutom toppen eftersom detta Ă€r en förening dĂ€r planen Ă€r att erbjuda aktiviteter för Vimmerbys barn. Att dĂ„ kunna pĂ„ ett sĂ€kert sĂ€tt ta sig till KĂ€llĂ€ngsparken Ă€r bara ett stort plus. Utöver det kan parken livas upp med olika event och evenemang. 

VÄr förening har tre huvudsakliga fokusomrÄden som syftar till att frÀmja vÀlmÄendet för kropp, sinne och sjÀl genom olika aktiviteter.

I den första delen kommer lokalen att fungera som en plats för aktiviteter som frĂ€mjar det inre vĂ€lbefinnandet, “sinnet”. HĂ€r kommer vi erbjuda en mĂ€ngd olika möjligheter för vĂ„ra medlemmar att hitta ro och harmoni. Det kan inkludera meditation, mindfullness-övningar och andra aktiviteter som hjĂ€lper till att skapa en balans i det mentala och emotionella vĂ€lmĂ„endet. 

Den andra delen kommer att vara dedikerad för att frĂ€mja en sund kropp. Vi kommer att erbjuda olika trĂ€ningsprogram och aktiviteter för att stĂ€rka kroppen och frĂ€mja fysisk hĂ€lsa. 

Slutligen, den tredje delen kommer att vara en plats för sjÀlen dÀr medlemmar kan söka inre frid och balans. Det kommer att inkludera möjligheter till bön, meditation och yoga, allt med syfte att frÀmja det andliga vÀlmÄendet och frÀmja sjÀlslig harmoni. En plats dÀr vÀrme och vÀnskap frodas.

Vi ser fram emot att den nya lokalen i vĂ„r stad ska Ă„terspegla den magiska vĂ€rld som Astrid Lindgrens böcker öppnade för oss – en plats dĂ€r vi omfamnar olikheter och dĂ€r varje individ Ă€r fri att vara sig sjĂ€lv och hitta en kĂ€nsla av gemenskap.