Barnen hittade 600 liter skräp – vid populärt naturområde

En isolermatta, åtta glasflaskor, en 1,5 meters metallbit och mängder med fimpar och snusprillor. Ja, det var vad barnen i Vimmerby Scoutförening hittade under sin skräpplockarkväll i förra veckan.

Det här gänget plockade skräp. Från vänster: Från Didrik Braag Hällmar, Bo Alsér, William Borg, Cassandra Braag Hällmar, Lenna Soots och Svante Zetterström.

Det här gänget plockade skräp. Från vänster: Från Didrik Braag Hällmar, Bo Alsér, William Borg, Cassandra Braag Hällmar, Lenna Soots och Svante Zetterström.

Foto: Marie Alsér

Vimmerby2024-05-02 12:18

Sträckan det handlade om var parkeringen vid VOK och cirka 200 meter in på Astrid Lindgrens Gata – till de första husen på Rådjursstigen. När allt var sorterat i papper, plast, brännbart, metall och glas kunde scouterna räkna ihop till nästan 600 liter skräp. 

– Man kan undra hur det ser ut i resten av staden, funderar Bo Alsér och Svante Zetterström när de ser högen.

Att dagen har engagerat är det ingen tvekan om. Scouterna har nästintill haft tävling om vem som hittat mest skräp, eller vem som hittade något först, berättar scoutledarna Marie Karlsson och Anette Petersson.

– Extra spännande blev det med en stor och tung isolermatta som troligtvis legat i vattendraget under lång tid. Den var svår att få upp men med gemensamma krafter kunde vi rädda miljön undan den, berättar Anette. 

Vad tycker då scouterna om att man har hittat en massa skräp? 

– Buuuu, dåligt, sämst, säger scouterna Didrik och Cassandra Braag Hällmar, William Borg, Bo Alsér, Lenna Soots och Svante Zetterström i kör. 

– Djuren kan faktiskt skada sig och dö om de råkar äta det här, poängterar Cassandra.

undefined
Bo Alsér, Didrik Braag Hällmar och Svante Zetterström.

Plocka skräp kan man göra året om. Men det är nu under våren som organisationen ”Håll Sverige Rent” driver Skräpplockardagarna. Det är en aktivitet för barn och unga där man tillsammans går ut och plockar skräp. Under tiden som skräpplockningen pågår skapas ett ypperligt tillfälle att prata om det som är en av vår tids största samhällsproblem, nämligen nedskräpningen.

I Vimmerby är det hittills nio verksamheter som anmält sig till Skräpplockardagarna. Åtta av dessa är skolor. Den nionde? Just det, Vimmerby Scoutkår. Men än finns det möjlighet att bidra till ett renare Vimmerby. Kampanjen pågår fram till 31 maj.

Barnen i Vimmerby Scoutkår ett tydligt budskap till alla som bor och verkar i Vimmerby:

– Sluta släng skräp i naturen! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!