"SlÀkten följa slÀktens gÄng..."

I förra veckan var jag pÄ besök i mina hemtrakter i Halland och begravde min faster. Hon var min pappas yngsta syskon och den sista kvar i syskonskaran.

I det gula huset vÀxte krönikören upp, i en by pÄ landet i mellersta Halland. Hennes förÀldrar byggde huset 1958 och 1972 flyttade hon dÀrifrÄn för gott.

I det gula huset vÀxte krönikören upp, i en by pÄ landet i mellersta Halland. Hennes förÀldrar byggde huset 1958 och 1972 flyttade hon dÀrifrÄn för gott.

Foto: Privat

Krönika2022-05-21 11:57
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Flera av mina kusiner pÄ pappas sida deltog och vid minnesstunden efterÄt konstaterade vi att nu Àr det vi som Àr Àldst. Lite svÄrt att ta till sig, tyckte min ena kusin. Och det hÄller jag med om.

I kyrkan sjöng vi naturligtvis psalm 297, med orden "Tidevarv komma, tidevarv försvinna, slĂ€kten följa slĂ€ktens gĂ„ng". Precis som det Ă€r. Men nĂ€r man stĂ„r mitt uppe i livet Ă€r det kanske inte sĂ„ lĂ€tt att greppa detta, att vi bara Ă€r en lĂ€nk i en lĂ„ng kedja med de som varit före oss och de som kommer efter.  

Nu ska jag inte bli högstĂ€md. Även om min fasters död kom ganska plötsligt var den inte helt ovĂ€ntad. Är man 90 Ă„r Ă€r det kanske mer en tidsfrĂ„ga nĂ€r liemannen ska komma pĂ„ besök. Men jag har nog inte tagit in det helt Ă€n, vi planerade ju för att jag skulle besöka henne i sommar. Nu nĂ€r pandemin Ă€r över.  

En begravning i slĂ€kten Ă€r ocksĂ„ ett tillfĂ€lle att samlas. Numera ses vi nĂ€stan bara pĂ„ begravningar och sĂ„ Ă€r det kanske för de flesta i min Ă„lder.  

Sorgen tog inte överhand och vi kunde sÀga till varandra nÀr vi skulle skiljas Ät att det var roligt att trÀffas. Och just nÀr vi sÀger det kommer vi pÄ att man kanske inte ska uttrycka sig sÄ nÀr vi alldeles nyss har jordfÀst vÄr faster och moster. Men det Àr ju sÄ det kÀnns, trots sorgen.

Under besöket bodde jag hos min bror och vi Äkte tillsammans till begravningen. Det har vi gjort förut, nÀr vÄra förÀldrars syskon begravts. Eftersom flera av mammas syskon Ànnu lever kommer vi att göra sÄ fler gÄnger, det Àr vi överens om.

För oss tvÄ blev det ocksÄ en resa tillbaka till barndomen och byn dÀr vi vÀxte upp. Bara för att ta en titt. PÄ huset dÀr vi bodde, pÄ gÄrden dÀr min bror arbetade ett tag. Jag ville ocksÄ Äka sakta förbi en gÄrd dÀr jag varit mÄnga gÄnger som barn hos en lekkamrat. Det Àr 50 Är sedan jag flyttade hemifrÄn och barndomskamraterna Àr inte heller kvar.

"Ska vi Ă„ka upp hĂ€r pĂ„ berget?" frĂ„gade brorsan strax innan vi kom till grusvĂ€gen pĂ„ höger sida. Ja, det klart jag ville. En grusvĂ€g uppför en brant backe och nĂ„gon kilometer in pĂ„ den ligger nĂ„gra hus dĂ€r vi hade kompisar pĂ„ 60-talet. DĂ€r har jag inte varit sedan jag en sommardag för ungefĂ€r 55 Ă„r sedan fick sladd pĂ„ cykeln i gruset pĂ„ vĂ€g nerför backen och slog upp bĂ„de knĂ€n och klĂ€der.  

De tio milen pÄ vÀg hemÄt pÄ kvÀllen pratade vi bara barndomsminnen. SÄ det blev trots allt en fin resa.