Humanas tillstĂ„nd dras in – "Kommer överklaga"

Ivo Ă„terkallar assistansbolagets Humanas tillstĂ„nd att bedriva bland annat assistansverksamhet – efter "misskötsamhet av allvarlig och systematisk karaktĂ€r". Myndigheten krĂ€ver nu att bolaget avvecklar verksamheten senast den 10 februari.

Humana stoppas frÄn bland annat personlig assistans. Arkivbild.

Humana stoppas frÄn bland annat personlig assistans. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi2023-01-31 14:59

Beslutet om de indragna tillstÄndet kom pÄ tisdagen och rör personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjÀnst i dotterbolaget Humana assistans AB.

I sitt beslut lyfter Inspektionen för vÄrd och omsorg (Ivo) en rad olika skÀl till att tillstÄndet Äterkallas.

Bland annat nÀmns bristande förmÄga att efterfölja tidigare beslut frÄn Ivo, brister i seriositet och arbetsgivaransvar gÀllande utlÀndsk arbetskraft samt Äterkommande brister avseende anmÀlningsskyldighet och förvaltning av allmÀnna medel.

"Sammantaget uppvisar bolaget misskötsamhet av allvarlig och systematisk karaktĂ€r", skriver Anette Nilsson, enhetschef pĂ„ Ivo, i ett mejl till TT. Myndigheten krĂ€ver att avvecklingen av den berörda verksamheten sker snarast – och att den Ă€r avslutad senast den 10 februari 2023.

Bolaget vill överklaga

Humanas vd Johanna Rastad sÀger att hon förvÄnas av grunderna som Ivo fattat sitt beslut pÄ och kallar processen för "rÀttsosÀker" och bedömningen för "orÀttvis".

– Vi har siktet instĂ€llt pĂ„ att vi bestrider det hĂ€r. Vi hĂ„ller inte med och vi tycker inte att det Ă€r rĂ€tt beslut. Vi kommer att överklaga och kĂ€mpa för att det ska bli rĂ€tt, sĂ€ger hon pĂ„ en presskonferens.

Enligt Humana berörs över 2 000 brukare – och 11 000 assistenter – av beslutet.

– Vi har en sĂ„ pass stor verksamhet att fel begĂ„s Ă€ven om man inte har intentionen att det ska gĂ„ fel. Vi har individer som hjĂ€lper andra individer och det kommer alltid hĂ€nda saker i vĂ„ra verksamheter. Vi Ă€r inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt felfria, men vi har kĂ€mpat för att förbĂ€ttra den hĂ€r branschen under mĂ„nga Ă„r, sĂ€ger Rastad.

11 000 assistenter berörs

Enligt Johanna Rastad ska företaget skyndsamt ansöka om inhibition. Om sĂ„dan beviljas rĂ€knar Humana med att kunna fortsatta bedriva sin verksamhet tills dess att saken prövats i domstol. FĂ„r bolaget avslag, riskerar en 11 000 personer stor personalstyrka att stĂ„ utan arbetsuppgifter inom en dryg vecka.

– Vi kĂ€mpar för att det inte ska bli sĂ„, men om vi inte har ett tillstĂ„nd att agera inom, sĂ„ kan vi inte ha kvar verksamheten. DĂ„ kommer vĂ„ra kunder att behöva hitta en annan assistanssamordnare. VĂ„ra medarbetare kommer vi att behöva se pĂ„ alternativ för, sĂ€ger Johanna Rastad till TT.

Ivo skriver att man sedan 2020 tagit emot ett flertal anmĂ€lningar frĂ„n FörsĂ€kringskassan gĂ€llande Humana, rörande felaktigt utbetald assistansersĂ€ttning. Företaget ska ha tagit emot ersĂ€ttning för assistanstagare som inte haft nĂ„got hjĂ€lpbehov alls. Återkraven som riktas mot bolaget uppgĂ„r till totalt 100 miljoner kronor.

NÀr det gÀller bristerna angÄende utlÀndsk arbetskraft lyfter Ivo flera exempel dÀr Migrationsverket avslagit ansökan om uppehÄlls- och arbetstillstÄnd men sökanden ÀndÄ kunnat arbeta illegalt hos Humana.

Djupt oroad

Malin RagnegĂ„rd, förbundsordförande Kommunal, sĂ€ger att hon Ă€r djupt oroad – dels för de berörda, dels för hur det pĂ„verkar tilliten till vĂ€lfĂ€rden.

– Jag har inte insyn i anmĂ€rkningen, men att man stĂ€nger ned en sĂ„ stor del av verksamheten med sĂ„ hĂ€r kort varsel, det Ă€r bĂ„de ovanligt och allvarligt, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– Vi har tusentals medlemmar som nu Ă€r vĂ€ldigt oroliga och som undrar vad som hĂ€nder. Kommer man att ha ett jobb att gĂ„ till? Vad kommer att hĂ€nda? Det Ă€r mĂ„nga frĂ„gor.

Har verksamhet i hela landet

Enligt Humanas pressavdelning har bolaget verksamhet i mer Àn 250 kommuner.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) skriver i ett mejl till TT:

"Kommunerna har tidigare haft erfarenhet av att utförare slutat med sina uppdrag och kommer att göra allt de kan för att alla omsorgstagare ska fÄ den hjÀlp de behöver", skriver Greger Bengtsson, Àldresamordnare pÄ SKR, i mejlet.

Bolaget Àr börsnoterat och handeln stoppades inför beskedet. NÀr handeln slÀpptes fri pÄ eftermiddagen rasade kursen nÀstan 50 procent.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!